Home » Böcker

En trave med böckerBöcker finns i alla möjliga former och följer med oss från vår barndom tills vi är gamla. Vi börjar med pekböcker och kommer sedan i kontakt med faktaböcker och skönlitteratur som vi antingen läser eller lyssnar på. Böcker kan vi läsa i pappersform eller i elektronisk form på dator eller läsplatta. Vi kan lyssna på dem från en CD, mp3-fil på USB eller på Internet.

Böcker delas in i två kategorier: skönlitteratur och facklitteratur. Intressant är att bibliotekets hyllor delas in i bokstäver efter ämnen och kategorier. Alla bokstäver utom H används till facklitteratur. Facklitteratur och skönlitteratur kan delas in i underkategorier.

Facklitteratur

Facklitteraturen ordnas efter klassificeringssystem som följer alfabetet. Varje ämnesområde har tillägg till klassificeringen ett signum som skrivs med liten bokstav, till exempel Ac.

A – Bok- och biblioteksväsen
B – Allmänt och blandat
C – Religion
D – Filosofi och psykologi
E – Uppfostran och undervisning
F – Språkvetenskap
G – Litteraturvetenskap
I – Konst, musik, teater, film, fotografi
J – Arkeologi
K – Historia
L – Biografi med genealogi
M – Etnografi, socialantropologi och etnologi
N – Geografi
O – Samhälls- och rättsvetenskap
P – Teknik, industri och kommunikationer
Q – Ekonomi och näringsväsen
R – Idrott, lek och spel
S – Militärväsen
T – Matematik
U – Naturvetenskap
V – Medicin
X – Musikalier
Y – Musikinspelningar
Ä – Tidningar

Skönlitteratur

Skönlitteratur skiljer sig från facklitteratur med att skönlitteraturen kan vara fiktiv eller fylld med fakta i form av en berättelse. Skönlitteraturen håller sig också aktuell på ett annat sätt än facklitteratur eftersom fakta har en tendens att bli inaktuell beroende på område.

H – Skönlitteratur

Slutligen

Det finns ett stort urval av traditionella  böcker och e-böcker att låna eller köpa på butiker. Man kan läsa dem på kvällen eller lyssna på dem när man åker bil till exempel. Har man börjat läsa en serie så längtar man tills nästa bok kommer ut så att man kan följa sin favorit karaktär. Det är bara att börja läsa och drömma dig bort till en annan värld.