Listor förenklar livet

post thumb
Listor
by Lasse/ on 24 Apr 2018

Listor förenklar livet

En typ av lista som jag älskar är ”to do-listan”. Finns det någon skönare känsla än när man bockar av den sista punkten på en sådan lista och kan gå hem från jobbet för dagen? För att inte tala om den allra sista punkten före semestern… I och för sig har den typen av listor en tendens att snabbt fyllas på igen, men just då känns det otroligt härligt, eller hur.

En annan slags lista som jag inte skulle klara mig utan en dag är olika slags topplistor. I helgen valde jag till exempel vilken bio jag skulle se genom att gå in på ”svenska topplistan” och senast igår valde jag en ny pocketbok utifrån samma princip: mest lästa böcker just nu.

Ibland går jag ännu längre och väljer en bok från världsbibliotekets lista, en svensk lista över de hundra bästa böckerna någonsin. Här har vi en riktigt seriös lista för oss som gillar böcker, framröstad 1991 på uppdrag av Tidningen Boken av flera hundra svenska experter, såsom Svenska Akademien, Svenska Deckarakademin, bibliotekarier, litteraturvetare, författare, bokhandlare med flera. Med en sådan lista som hjälp kan det ju liksom inte bli fel.

Jag tror att det finns bra listor på nätet för det mesta i livet numera faktiskt. Tryter fantasin när det är dags att laga middag kan du gå in på valfri receptsida och välja någon populär rätt från ”mest lagat-listan”. Har du tröttnat på dina musiklistor så kan Spotify föreslå 118 olika listor som passar just dig. Gillar du att spela på nätet så finns till exempel en lista svenska casinon. Och så vidare.

Det finns egentligen bara en lista som jag inte har gett mig på ännu: THE bucketlist, det vill säga listan på vad man absolut vill ha gjort före man dör. Min gissning är att det ligger miljoner bucketlists där ute på nätet att låta sig inspireras av, så förr eller senare blir det nog en sådan lista också. Det gäller bara att bocka av dagens inköpslista på Ica först.