UNGDOMSBÖCKER

Intressanta böcker för unga vuxna

Det finns många bra ungdomsböcker och vi bestämde oss för att ta en lite närmare titt på ungdomsböcker om kärlek. Vi fastnade främst för första delen i hyllade Siri Pettersens trilogi Vardari och en bok skriven av debutanten Emma Rävås. Båda böckerna handlar om kärleksrelationer mellan tonåringar fast i lite olika konstellationer och miljöer. Emma Rävås bok “Jag händer jämt” handlar den 16-åriga Andrea som träffar 19-åriga Astrid. De inleder en relation som fungerar bra så länge Andrea kan hålla Astrid på gott humör. Det är en stark berättelse om en destruktiv relation, hur man tar sig ur en sådan och att hitta och våga lita på kärleken igen.

Det finns inte vansinnigt gott om queer-litteratur som vänder sig till ungdomar och av den anledningen är Emma Rävås debutroman efterlängtad och välkommen. Från detta vårt första lästips beger vi oss vidare till fantasy-världen och nästa boktips.

Ungdomsböcker
Ungdomsböcker

En uppföljare som ger mersmak

Det är inte många ungdomsböcker som får samma genomslag som Harry Potter, men norska författaren Srir Pettersen är på god väg. Hennes välskrivna och nyskapande trilogi Korpringar togs emot av läsarna med stor värme. Nu är hon tillbaka med en ny trilogi Vardari.

Första delen heter Järnulven och utspelar sig i samma värld som Korpringar. Huvudpersonen Juva är av blodläsarsläkt, något som hon avskyr, och har hela livet förträngt att hon som barn såg djävulen. När en rad händelser återigen drar upp en hemlighet som en gång förändrade hela världen måste tvingas hon konfrontera barndomsminnet för att hon och familjen ska överleva.

TIPSA OSS OM DIN FAVORITBOK!

Ungdomsböcker inte bara för ungdomar

Vi skulle verkligen vilja uppmana fler vuxna att läsa ungdomsböcker. Fantasy är en genre som faktiskt inte är så åldersstyrd utan kan uppskattas av läsare som befinner sig utanför den tänkta åldersgruppen. Harry Potter-böckerna är ett exempel på böcker för barn och tonåringar som har uppskattas lika mycket av unga som äldre läsare.

Det är svårt att prata om barn- och ungdomslitteratur utan att nämna bibliotek. Det finns så mycket positivt som är biblioteksrelaterat inte minst möjligheten att få låna böcker, filmer och ljudböcker. Bibliotekarierna är din bästa kompis när du vill få tips på en ungdomsbok, oavsett om du läser med ögonen eller öronen. En ljudbok är precis lika bra som en fysisk bok.

Gör lovet till ett läslov

När skolklockorna ringer ut för sommarlov eller vinterlov väntar en härlig ledighet. Kanske har du kanske redan nu en lista med ungdomsböcker om kärlek redo. Om du inte har det har du förhoppningsvis fått några spännande tips från oss här. Det finns massor av böcker där ute som bara väntar på att du ska hitta dem och dras med in i deras fantastiska värld.

När du har läst en eller flera ungdomsböcker är du kanske lite sugen på att prova att skriva en själv. En skrivarkurs är något helt annat än att skriva skolarbeten och uppsatser. Biblioteken anordnar ofta skrivarkurser för tonåringar både under terminerna och loven. Fråga personalen när du är på biblioteket nästa gång. Vem vet du kanske har manuset till nästa storsäljande ungdomsbok i huvudet, den behöver bara bli skriven.

Ungdomsböcker