Mikael Persbrandt släpper självbiografi

post thumb
Mikael Persbrandt
by Lasse/ on 07 Nov 2017

Mikael Persbrandt släpper självbiografi

Mikael Persbrandt är en av sveriges mest hyllade men också sveriges kanske mest omtalade och omskrivna skådespelare. Han har nyligen släppt sin själv biografi som han skrivit tillsammans med Car-Johan Vallgren som belönats med Augustpriset. Vi på bibloteksrelaterat har läst boken och betygsätter!

Öppen och ångestfylld självbiografi

Boken som Mikael kallar sina memoarer skildrar hans liv som han minns det, därav titeln till boken ”Som jag minns det”. I dunklet av den mycket omskriva kampanjen #metoo  och #tystnadtagning kommer nu en bok som skildrar en bild av just det många skådespelare berättar och vittnar om. I boken får vi läsa om gränslöst griseri, superi och knarkade som Persbrandt under många år kämpat med och som det skrivits en hel del om i tidningarna. Boken är framförallt rå, väldigt ärlig och genomsyrar en skam som man känner vid redan efter första sidan. Vi får även läsa mycket om Mikaels skådespelarjobb bland annat om den klassiska rollen Gundvald Larsson. Mikael gjorde sig känd för hela svenska folket som Gunvald och berättar mycket i boken om hur det var en nödvändig roll för att kunna försörja sig.

Träffsäker och realistisk

Så vad tyckte vi då? Jo, boken är som ett svar på alla de oroväckande löpsedlar man läst under åren och även hört om när Persbrandt själv talat ut till pressen. Något som berör är hans skildringar av hans familjeliv som många gånger påverkats negativt på grund av sitt missbruk av alkohol och droger. Frun Sanna beskrivs i boken som en otroligt tålmodig och verkar ha varit ett enormt stöd för Mikael fram till hans tillfrisknande från missbruket. Sanna har även hon genom åren berättat om hur det är att leva med en person som sitter fast i missbruk och hur det är att vara medberoende. Det ger boken en slags understöd för det Mikael beskriver i sin bok då man hört hur det varit att leva i deras relation från båda sidor. Har man inte levt i en sån relation eller med någon som är i ett missbruk kan det vara extremt svårt att föreställa sig hur det är. Mikaels bok skildrar verkligen den ångest och skam man känner både under och långt efter man varit med om och gjort saker. Denna bok rekommenderas starkt, dock är det ingen bok för de känsliga. Läs den på eget bevåg!