Ett Bord Med Utsikt

Ett Bord Med Utsikt
Kategorier: Litteratur, Tidningar
239 SEK
Mer Info!

Ett bord med utsikt är en uppdiktad dokumentär om en förfärligt vanlig man som bosätter sig på en restaurang. Inte vilken som helst, utan den tidens gourmettempel i Göteborg: Sofus på Avenyn.

Mycket mat förekommer i boken: Sjötunga meuniére, Rapphöna Forestière, Hummer Armoricaine, Anka Alcantara och en hel del chablissås.

I berättelsen förekommer även en hel del mer eller mindre märkliga personer: den vitsberoende servitören Prawitz Larsson, den gåtfulla servitrisen Marja Blink, rotfruktsleverantören Gunnar Gandhi, Russel Bjure som kallpratar så att käften går varm, språkvetaren Rigmor Mjukman expert på pluskvamperfekt i genusperspektiv, Charlton Nylén från Finngösa, Benito Bengtsson, Per Capita, Werner von Schadenfreude, Lasse Lönndahl och många andra.

Men mest handlar den om herr Ypsilon som jobbar på en äggpulverfabrik men plötsligt får chansen att börja ett nytt liv ett helt nytt liv ska det visa sig.

Berättelsen innehåller också en del väsentliga frågor: Varför har herr Y:s mor, hemsömmerskan, ett mausergevär på väggen? Vad är det egentligen harar äter med framtassarna?

Peter Lenken var i många år krönikör på Göteborgs-Postens nyhetsredaktion. Men han skriver också kåserier i tidningen under signaturen Tyko. Detta har han ägnat sig åt i fyrtio år. Oklart varför. Han besökte aldrig Sofus bara korvkiosken på andra sidan gatan.