“Farbror” är en skröplig, något senil, men välbärgad furste, som tillfälligt besöker staden Mordassov där han omgående tas under beskydd av stadens mäktiga första dam, Marja Aleksándrovna. Hon smider en plan för att få honom gift med hennes vackra, 23-åriga dotter Sina, men den stolta Sina samt konkurrerande friare och rivaler komplicerar det hela och Marja Aleksándrovna måste därför utveckla hela sitt mästerliga register av övertalning, konspiration och intriger.
Skvallraren och ryktesspridaren i den lantliga staden har fångats på ett finurligt sätt genom Dostojevskijs löjliggörande heroiska ton. Farbrors dröm är, liksom den samtidiga romanen Människorna på godset Stepantjikovo, en farsaktig, satirisk komedi som visar hur rolig Dostojevskij faktiskt kan vara, vilket också periodvis framkommer i de stora romanerna.
För första gången uppträder här en berättare som med förkärlek för skvaller och skandaler beskriver den lantliga miljön, som han själv är en del av - en teknik som Dostojevskij använder igen i Onda andar och Bröderna Karamazov. Dialogen är, som alltid hos Dostojevskij, oerhört fängslande och den rymmer undersökande porträtt av de olika karaktärstyperna. Farbrors dröm har alla typiska kännetecken från Dostojevskijs psykologiska och filosofiska författarskap.