Det är sommar, det är mitten av åttiotalet. Kalla kriget är ett ständigt hot och alla är rädda för atombomben. John, som är syntare lika mycket för stilen som för musiken, bor med sin mamma och sin destruktive styvfar men håller sig hemifrån så mycket han kan. Hans bästa vän Anton är i sin tur bortglömd av sin familj. Tillsammans försöker de förstå hur världen i allmänhet och vuxenvärlden i synnerhet sitter ihop.
De träffar Peder som plötsligt flyttat in i det övergivna huset vid sjön. Kanske är han den klokaste vuxna de har träffat eller möjligen den galnaste. Det blir i alla fall en oförglömlig sommar där frihet och övergivenhet går hand i hand. Där den första kärleken och den starkaste vänskapen sätts på prov.
Forever young är en både rolig och vemodig roman om att vara ung och fri i en föränderlig och emellanåt obegriplig värld. Det är också en betraktelse över ett Sverige då och nu.
Johan Ripås, född 1974 i Kummelnäs i Nacka, är för närvarande bosatt i Johannesburg med fru och tre barn. Han är SVT:s Afrikakorrespondent med 44 länder att bevaka. Forever young är hans debutroman.
Ripås tecknar naturliga och trovärdiga porträtt av tolvåringarna … Ripås berättelse har ett ledigt framåtflyt … en variation på det klassiska den sista sommaren-temat, samtidigt som Ripås förstås inordnar sig i en rik svensk tradition av uppväxt- och bildningsromaner exempelvis Torbjörn Flygts och i år Måns Wadensjös pojkmanliga berättelser är självklara referenser.
Henrik Jansson, Västra Nyland
Fångar på ett träffsäkert sätt vilsenheten i det prepubertala … en ömsint värme i Ripås skildring av pojkjaget … Romandebuten ger i alla händelser en längtan efter mer.
Björn Gunnarsson, Hallands Nyheter
“En rolig och vemodig uppväxtskildring om två pojkar som lever vind för våg sommaren 1984 … om att vara barn på väg ut i livet och att försöka förstå sig på vuxna, kärlek och sakernas tillstånd."
Caroline Engvall, Fönstret