Gruvan

Gruvan
149 SEK
Mer Info!

Nominerad till Spårhunden 2018!

"Allt känns lyhört och naturligt, en riktigt bra bok för mellanåldern, med spännande historiska trådar och vändningar."
Annika Lundeberg, BTJ

"... om man inte riktigt hann hålla läskonditionen igång i somras så är det här inte bara ett härligt sommaräventyr utan också ett stycke hembygdshistoria att inspireras av inför ny termin." 
Viveca Bladh, Sveriges Radio

"Det är en fängslande bok med många bottnar, om svek och översitteri, vänskap och respekt, hopp och förtvivlan."
Karin Anderberg, Norra Skåne

"Boken är skickligt skriven och jag sträckläste den på bara någon timme, det fanns hela tiden ett driv som gjorde att jag inte kunde lägga ifrån mig den, och då är jag ändå inte ens i bokens målgrupp."
Barnboksbloggen

"Sara Lövestam har skrivit en riktig bladvändare som är både intressant, spännande och med stora känslor."
Barn & ungdomsboksbloggen

"Det är oerhört spännande att följa Anton på sin tid, och Ellen när hon försöker ta reda på vad som hände sedan med alla dem som han beskriver i sin dagbok."
Åsa Wilén, Piteå-Tidningen


Ellen tillbringar sommaren på Utö. I ett skjul på sommarstugans tomt hittar hon en gömd bok. Det visar sig vara tolvårige Antons dagbok, från 1848, en tid då barn arbetade i järngruvan på ön. Ellen följer Antons dramatiska öde dag för dag och upptäcker ett olöst mysterium. Kan hon lösa det, så många år senare?

Gruvan är en spännande roman där dåtid och nutid möts. Två barn från olika tider, olika villkor, visar sig ha mer gemensamt än vad man först kan tro en längtan efter rättvisa och upprättelse.

Sara Lövestam har rönt stora framgångar med sina romaner och grammatikböcker. 2015 utkom hennes första bok för unga läsare den hyllade ungdomsromanen Som eld och året efter mellanåldersboken Skarven. Nu kommer Gruvan, ännu en fängslande berättelse för slukaråldern.