Huset Vid Flon

Huset Vid Flon
69 SEK
Mer Info!

Årets Stockholm läser-bok 2022!

"Huset vid Flon är en av de starkaste barndomsskildringarna i svensk litteratur, vid sidan av Tjänstekvinnans son, Romanen om Olof och Nässlorna blomma." - Aftonbladet

"Glödande litteratur, befolkad av människor som länge ska leva i läsarens minne" - Tidningen Vi

- - -

Tiden är skiftet mellan fyrtio- och femtiotal, platsen en förfallen villa i Midsommarkransen i södra Stockholm. Där lever en familj som avviker starkt från folkhemsförortens övriga invånare, "de vanliga".

Där finns en mor som köper romaner i stället för lakan, en vresig morfar i ständig jakt på cigarrettfimpar, en mormor som övningsläser med barnbarnen i en biografi över Branting. Och så den alkoholiserade fadern, just hemkommen från sjön. Ibland, i rollen som greve Johan von Johansson af Kransen, är han en överdådig upptågsmakare, i andra stunder en människa i förbittrad strid med alla och sig själv. Berättelsens två ögon, dottern och sonen, lär sig på olika sätt att överleva våld och utanförskapets förödmjukelser.

Huset vid Flon är den första boken i Kjell Johanssons flerfaldigt prisbelönta romansvit De utsatta. Nu kommer boken i efterlängtad nyutgåva med nyskrivet förord av författaren Göran Greider.