Livet En Bruksanvisning

Livet En Bruksanvisning
Kategorier: Litteratur, Romaner
389 SEK
Mer Info!

»Georges Perec är en av världens mest väsentliga litterära personligheter.« Italo Calvino

I Georges Perecs storslagna och intrikata romanbygge Livet en bruksanvisning lär vi känna invånarna på Parisadressen rue Simon-Crubellier nr 11 - eller mänskligheten i form av ett pussel. I centrum står den excentriske engelske miljonären Bartlebooth och hans betjänt Smautf, samt finsnickaren Winckler. Tillsammans deltar de i Bartlebooths gåtfulla och världsomspännande pusselprojekt, som liknar ett försök att låta den regelstyrda leken triumfera gentemot livet självt men där livet får sista ordet. 
Livet en bruksanvisning [La vie mode d'emploi, 1978] består av 99 kapitel som blandar litterära och ickelitterära stilar, klassiska former och bruksspråk, skrönor, kvasidokumentära historier, data över ting, och allt anknutet till människorna i ett hus.
En av 1900-talets stora franska romanklassiker, här i Styre Pyks hyllade svenska översättning och med ett nyskrivet förord av kritikern och litteraturforskaren Jesper Olsson.

GEORGES PEREC [1936-1982] är den konceptuella litteraturens franske mästare, författare till romanklassiker som Livet en bruksanvisning, Försvinna och W eller minnet av barndomen. 

»Perec roar sig med att härma dussintals andra stilar och genrer från fem århundraden, och han gör det med en bravur som tvingat den svenske översättaren Sture Pyk till virtuosa prestationer. Mitt i all tvångsmässig systematik och alla kurragömmalekar är Perecs roman utförd med oändlig charm.« Horace Engdahl, DN