Vad vet vi egentligen om våra föräldrar? Hur hanterar vi vetskapen att de ligger för döden och hur lagar man en familjerelation innan det är för sent? Det är frågor som utforskas i romanen Lydias liv, en bok om sorg och förlust, familjehemligheter och judisk identitet.
Aleks är en medelålders svensk-judisk man med framgångsrikt företag och ett välordnat familjeliv. Hans tvillingsyster Tami bröt för länge sedan kontakten med deras mamma. Det är först när Aleks skickar ett textmeddelande om att mamman är döende som hon dyker upp för att vaka vid dödsbädden. Först då inser syskonen att de inte riktigt vet vem kvinnan i sängen är. Med ett svartvitt inramat foto som en av få pusselbitar startar jakten på sanningen om deras familjehistoria.
Mer än ett halvsekel tidigare får vi följa Lydias liv i ett bistert Leningrad. Ensam med sin mor växer hon upp i andra världskrigets skugga. Pianot och baletten är Lydias allt och snart inser hon att konsten kan vara hennes biljett till ett bättre liv, men när hennes judiska arv smyger sig på skapas en alltmer ohållbar situation.
I Lydias liv får läsaren följa två sammanflätade historier: den om tvillingarna Aleks och Tami som vakar vid dödsbädden, och den om Lydias uppväxt i Leningrad och väg till Sverige.
Gabriel Francke Rodau debuterade 2021 med kärleksromanen Leons bok som fick ett varmt mottagande och bland annat uppmärksammades av Sveriges dåvarande statsminister Magdalena Andersson i samband med Förintelsens minnesdag 2022. Gabriel Francke Rodau har en bakgrund inom svenskt näringsliv han bland annat varit kommunikationschef på en av Sveriges största banker.