Lyktsken

Lyktsken
279 SEK
Mer Info!

Beundransvärd elegans. Prosan i Michael Ondaatjes nya roman Lyktsken är perfekt."
Dagens Nyheter

Ondaatje är fenomenal på att skriva fram scener som fastnar i minnet."
Sydsvenskan

I London efter krigsslutet blir tonåringarna Nathaniel och Rachel övergivna av sina föräldrar, som i all hast måste lämna staden. Ansvaret för att ta hand om syskonen faller på en man de aldrig tidigare träffat. Han kallas Nattfjärilen och framstår omedelbart som en synnerligen olämplig beskyd­dare av två ungdomar.

Nathaniel och Rachel misstänker att han är kriminell, och blir än mer övertygade när de lär känna hans excent­riska vänner, som samtidigt skapar en viss trygghet. En samling män och kvinnor med en gemensam historia av kriget som alla, på sitt sätt, verkar ha bestämt sig för att skydda dem. Men är de vuxna verkligen vilka de påstår sig vara och från vad behöver ungdomarna skyddas?

När Nathaniel i vuxen ålder försöker förstå åren efter kriget och hans mors roll i det, är hans minnen bedrägliga och familjens hemligheter djupt fördolda. Lyktsken är en mästerlig roman av en av vår tids stora berättare.

Skildringen av Nathaniel och Rachels nya förvirrande tillvaro som i praktiken föräldralösa är mästerlig. Här finns spår av Dickens, inte minst hos de två godhjärtade gangsters som tar barnen under sina vingars beskydd.
Expressen

Storartad spionhistoria och kärleksroman."
Dala-Demokraten

Inspirerad Ondaatje tillbaka med kraft. /.../ Han väcker liv i sina romangestalter med varm andedräkt."
Göteborgs-Posten

Michael Ondaatjes Lyktsken förför och förfärar.Det är ingenting annat än en storslagen roman, i klass med hans genombrottsroman, Den engelske patienten.
Jönköpings-Posten

Lyktsken är existentiell ungdomsskildring och bladvändande spänningsroman i ett.
Tidningen Vi

Lyktsken är ännu ett stillsamt mästerverk av Michael Ondaatje En elegant thriller med samma magnetiska dragningskraft som i en mörk saga. Washington Post

En fascinerande egensinnig skapelse. Svenska Dagbladet om Den engelska patienten