Reykjavik i en nära framtid. Ett delat samhälle, präglat av polarisering, fördomar och populism, där ny teknologi skapat ett "empatitest" som kan avgöra en persons förmåga till medkänsla eller brist på moral. Snart ska en folkomröstning avgöra om denna "märkning" ska bli obligatorisk, och frågan delar befolkningen. I skolan lyfter föräldrarna fram barnens oro - tänk om man blir underkänd? - och arbetsplatsernas fikarum präglas av hätska diskussioner med argument för och emot.
Märket följer fyra personer som brottas med denna fråga, samtidigt som de försöker få sina liv att gå ihop. Hur jämkar man det man säger sig vilja stå för och det man verkligen tycker? Hur ser vi egentligen på varandra i en värld som bara bryr sig om det som syns? Vad är individens frihet värd i relation till lojalitet med majoriteten? Och vem kan ens veta vad som är det allmänna bästa?
Nordiska Rådet-nominerade Frida Isbergs första roman är en berättelse som skär rakt in i samtiden och frågor kring vad som bygger och håller ihop ett samhälle, och vilka oåterkalleliga beslut vi är beredda att fatta för att bevara det.