»I Massa och makt beskriver författaren förhållandet mellan individ och kollektiv utifrån olika exempel på massor och hur människor som en del av en massa tillskansar sig makt eller böjer sig för denna. Texten är välskriven, innehållsrik och mångskiftande.« Betyg: 4 av 5 - Björn Nilsson, BTJ
»Så snart man har överlämnat sig åt massan, fruktar man inte dess beröring.« Elias Canettis omvälvande bok från 1960 är en undersökning av människan och samhället, och framför allt av hur människor i större grupper både utövar och underkastar sig makt. Med exempel från de mest skilda sfärer - apors handrörelser, religiösa festivaler, inflationens betydelse i Weimarrepubliken - bygger Canetti upp en komplex bild av det mänskliga tillståndet: rädslan är grundvillkoret, och folkmassan utgör drivkraften för all förändring genom historien. Såväl totalitära som revolutionära rörelser följer samma logik - massan blir en egen kropp, och varje föreställning om ansvar och individualitet sätts ur spel.
Canetti skriver utifrån egna erfarenheter, och med språkets alla nyanser. Massa och makt är en oöverträffad kartläggning av människans psyke, hennes otillräcklighet och hennes djupaste skräck.
I översättning av Paul Frisch, med ett nyskrivet förord av Martin Lagerholm, litteraturkritiker och kulturskribent.
ELIAS CANETTI var en tyskspråkig författare och kemist, född i Bulgarien 1905. Han flyttade tidigt till England och senare Österrike. Hans enda roman, mästerverket Förbländningen [1936], är sedan tidigare utgiven av Modernista. 1981 tilldelades han Nobelpriset i litteratur »för ett författarskap präglat av vid utblick, idérikedom och konstnärlig kraft«. Han dog i Schweiz 1994.