"En viktig feministisk förgrundsgestalt. Det är ett fascinerande människoöde som säkert många läsare finner intressant... [Boken är] välskriven och illustrerad"
BTJ nr 19, Pia Holmström
Wendela Hebbe var Sveriges första kvinnliga journalist. I biografin om henne möter vi en orädd och energisk kvinna som bryter mot fler av dåtidens konventioner, både vad det gäller hur en kvinna ska vara i hemmet och på arbetsmarknaden.
Wendela Hebbe föddes 1808 som dotter till en präst. Tack vare hans inställning att även flickor skulle få utbildning, fick Wendela en god grund. Hennes liv kantades dock av motgångar. Efter att maken gått i konkurs och hela hemmet auktionerats ut, lyckades dock Wendela som ensamstående mamma till tre flickor ta sig till Stockholm. Där fick hon en anställning som journalist av Lars Johan Hierta på Aftonbladet. Han blev senare far till det barn som Wendela födde i lönndom vid 40 års ålder. Genom Wendelas anställning och mod blev hon accepterad av männen i det partriarkala samhället. Trots detta undkom hon inte kvinnans plats och villkor.
En befriad röst berättar även om samtiden, framför allt om kvinnors situation i äktenskapet och på arbetsmarknaden. Läsaren får dessutom inblick i Wendelas relation till Esais Tegnér som idogt uppvaktade henne. I Wendelas salong i gamla stan i Stockholm umgicks män som Carl Jonas Love Almqvist och Herman Sätherberg. Boken visar även Wendela Hebbes bidrag till eftervärlden. Som journalist införde hon socialreportaget, men hon skrev även romaner och visor.
INGEGERD BJÖRKLUND är operasångerska och författare. Hon har tidigare gett ut Den oemotståndliga: en Christina Nilsson-biografi.