Långt före coronapandemin hade kapitalismen kört fast. Det ekonomiska systemet saknar svar på mänsklighetens största utmaningar, som sjukdomar, ojämlikhet och inte minst klimatkrisen.
Med inspiration från månlandningsprogrammet manar Mariana Mazzucato oss att uppbåda samma beslutsamhet och experimentlusta på vår tids massiva kriser. Vi måste både tänka nytt och tänka större. Genom ett uppdragsorienterat angreppssätt kan vi mobilisera våra resurser för att lösa konkreta problem.
För att lyckas måste vi återupptäcka statens potential, förändra kapitalismen i grunden och framförallt återfinna en känsla av gemensamt syfte. Bara så kan vi hitta vägen ut ur mänsklighetens dystra belägenhet och bygga en mer optimistisk framtid.
Mariana Mazzucato är professor i innovationsekonomi vid University College London och har mottagit flera internationella priser, bland annat John Von Neumann-priset år 2020 och Leontief-priset 2018. Hon har pekats ut som en av världens tre viktigaste tänkare om innovation av New Republic. Tidningen Wired har utsett Mazzucato till en av 25 ledare som formar kapitalismens framtid.