Under kriget fick den italienska judinnan Haya Tedeschi barn med Kurt Franz, lägerkommendant i Treblinka och senare i koncentrationslägret San Sabba i Trieste. Ett barn som rövades bort i nazisternas avelsprogram. När hon 62 år senare rannsakar sina minnen växer berättelserna dokumentärt fram om fascismens frammarsch, barnen som försvann och de 9000 italienska judar som mördades under kriget.
Sonnenschein bakom alla namn döljer sig en historia bär vittnesbörd med en smärta som biter sig kvar.
När kroatiska Dasa Drndic 2018 gick bort i lungcancer hade hon precis börjat få sitt välförtjänta internationella erkännande med att tilldelas Warwick Prize, nomineras till Independent Foreign Fiction Prize, hyllas av kritiker i USA och utses till årets författare av Financial Times.
I Sonnenschein söker i Gorizia en äldre kvinna tvångsmässigt efter sin son som 62 år tidigare rövats bort av de nazisterna som en del av deras Lebensborn -projekt, med målet skapa ett ariskt Tyskland. Hennessökande leder henne till fotografier, text-fragment, vittnesmål från förövare och offervilka berättar historien om fascimens väg till makten i Italien och Förintelsen; de som avrättades i Italiens enda koncentrations- läger i Trieste och de 9000 italienska judar som mördades.
Bakom alla de 9000 namnen döljer sig en historia och här lyfts några av dem fram, liksom historierna bakom deras bödlar. Genom att fokusera på en persons öde kan Da a Drndi behandla andra världskrigets och Förintelsens eviga trauman. Det är en vågad metod som skapat ett överväldigande mästerverk av sällan skådad kraft.