Undersökningen eller When I woke up this morning I felt so gay

Undersökningen eller When I woke up this morning I felt so gay
Kategorier: Tidningar
129 SEK
Mer Info!

Några dagar före jul släpps bomben: “Jag vill skiljas”, svarar Niklas när Clara pressar honom om att jo, något är det, ut med det för helvete. Jag vill skiljas. Med de orden rasar kärnfamiljen samman, den som Clara inte kunnat låta bli att omsorgsfullt konstruera trots att hon varit feminist sen barnsben och har feministiska som modersmål.

Ett par år senare, efter det inledande kaoset när Clara lämnat förortsvillan för en lägenhet på Söder, kommer nästa bomb eller snarare ett blixtnedslag i en taxi. Clara inser att hon är förälskad, i Sofia som sitter bredvid. Undersökningen eller When I woke up this morning I felt so gay handlar om hur Clara bit för bit måste pussla ihop en ny identitet, en lesbisk. Och detta utan att förlora en del av sin gamla identitet: den att vara mamma.

KRISTINA HULTMAN är född 1964, bor i Stockholm, och är verksam som journalist, kritiker och feministisk debattör. Undersökningen eller When I woke up this morning I felt so gay är hennes debutbok.


Pressröster:


‘Det är som att sitta med på någons psykodynamiska terapisession - dygnet runt i en vecka. Och älska det.’
Rebecca Åhlund , Borås Tidning

‘Det är en ovanligt imponerande debut. Stilsäker, elegant konstruerad, partivis suggestiv och full av inblickar som sätter tankarna i rörelse/…/Men framför allt är Kristina Hultmans debutroman en viktig bok som säkert kommer att hjälpa många osäkra unga tjejer som sitter och tvivlar på sin identitet. Men den är kanske ännu viktigare för oss som lever utanför denna slutna värld. Viktig genom att den ger rika möjligheter att öka våra kunskaper och insikter.’
Crister Enander, Tidningen Kulturen

‘Man tuggar glatt i sig både kärnberättelsen och de oräkneliga sidospåren i form av allehanda vardagsobservationer, barnen, kommentarer till lästa artiklar, vänner, kollegor, böcker och, inte minst, köns-, makt- och identitetsfunderingar.’
Paulina Helgeson , SvD

‘Undersökningen är en relationsroman. En komma ut-bok. En introduktion till lesbisk litteratur och feminism.’
Bella Stenberg, Göteborgs-Posten