Det är 1970-tal och den unga journalisten Sofia har flyttat från Umeå till Stockholm för att jobba på Kvällsbladet i Klarakvarteren. Redan första dagen hamnar hon i konflikt med sin chef Krister som vill att hon ska wallraffa som strippa. Sofia känner sig tvingad att visa sig på hugget och går motvilligt med på att utföra uppdraget. Men reportaget inifrån porrträsket får förödande följder för Sofia.
Samtidigt växer missnöjet över ojämställdheten på redaktionen hos de kvinnliga journalisterna, och när den dynamiska utrikeskorren Grete kommer hem från Paris initierar hon ett upprop mot det utbredda kvinnoförtrycket på tidningen.
Upproret i Klara skildrar engagerat och underhållande hur maktkampen mellan män och kvinnor på en kvällstidning leder till hårda motsättningar, men också till att kvinnosynen förändras inte bara på tidningen som arbetsplats, utan även i journalistiken och samhället i stort.
ANNIKA DANIELSON OCH GUNILLA BOËTHIUS var båda journalister på Aftonbladet i slutet på 1970-talet och deltog i den verkliga förlagan till bokens maktkamp. En kamp som vållade rabalder och resulterade i boken Dokumentet och vad hände sen? samt en uppmärksammad radiodokumentär. Att frågan är ständigt aktuell, trots att mer än 40 år passerat, visar inte minst metoo-upproret.