Den unga kvinnan Kama från Warszawa anländer till den lilla kurorten Ciechocinek för rehabilitering efter två omfattande operationer. Det är inte första gången hon vistas på den här typen av plats, hon spenderade halva sin barndom på anläggningar som den här, fast det är väl inte samma sak? Nej, här är de verkligen inte barn längre. Den nya sanatorievärlden visar sig vara full av ritualer, hierarkier och oskrivna regler, som trots stor ansträngning är svåra för Kama att förstå och anpassa sig till. Kroppens anonymitet och splittring från personen i en statlig vårdapparat och den individualistfientliga byråkratin är ständigt klaustrofobiskt närvarande. Allt i den här romanen utspelar sig i mellanrummen, på gränsen mellan det sjuka och det friska, njutning och smärta, inne och ute, unga och gamla, verkligt och overkligt. I sanatoriets vardaglighet och dess dammiga mörka vrår, bakom elementen...
I denna suggestiva roman är det huvudpersonens blick som navigerar läsaren, förvillar och ibland förvränger. Klickas poetiska språk skapar en hallucinatorisk Twin Peaks-stämning. En svart sarkastisk humor ligger också hela tiden och puttrar i Kamas inre dialoger. Ibland luckras gränsen mellan denna tankevärld och verkligheten upp och mynnar ut i en svindlande magisk diskbänksrealism.
Barbara Klicka (1981, Warszawa) är författare, poet, dramatiker och redaktör. 2012 gav hon ut poesisamlingen same same som nominerades till Wroclaw Silesius Poetry Award. 2016 kom uppföljaren Nice, för vilken hon tilldelades Gdynia Award och Silesius Award. Hon har i många år samarbetat med Judiska teatern i Warszawa och är manusförfattare till pjäsen Elementarz, regisserad av Piotr Cieplak och uppsatt på Nationalteatern i Warszawa. Åren 2010-2014 var hon redaktör för tidskriften Cwisz som är tillägnad judisk litteratur och konst. Urkällan (Zdrój) är hennes romandebut och gavs ut på polska förlaget W.A.B. 2019.
Urkällan är översatt till svenska av Patricia Cukrowska.