Maria Grund, deckardrottningen som funnit sin plats på Gotland

post thumb
Svenska Deckare
by Lasse/ on 20 May 2024

Maria Grund, deckardrottningen som funnit sin plats på Gotland

Maria Grund är en svensk författare och manusförfattare vars förtrollande penna har fångat läsare över hela världen. Efter att ha utexaminerats från New Yorks universitet med en examen i bildkonst, utforskade hon först filmindustrin genom att grunda det oberoende produktionsbolaget för kortfilmer, The Smalls. Efter att ha tillbringat flera år i London och New York slog hon slutligen rot på Gotland, där hon finner en oändlig källa till inspiration.

Litterärt erkännande

Bland hennes mest hyllade verk sticker “Dödssynden” särskilt ut. Denna debutroman från 2021 har sannerligen gjort ett starkt avtryck inom den svenska litterära världen och den blev utsedd till “Årets Bästa Svenska Debut” av Svenska Deckarakademin.

Vid Prix Bête Noire des Libraires år 2023 kröntes romanen med ännu en prestigefylld utmärkelse. Priset belönade inte bara Maria Grunds skicklighet som författare utan bekräftade också den breda popularitet och beröring som hennes debutroman hade på läsare och kritiker. Nomineringen till “Årets Deckardebut” på Crimetime Awards bekräftar ytterligare bekräftar det det stora intrycket som Grunds debut gjort. Ett annat lästips är “Nattflygaren” som kom ut 2023.

Maria Grund, en ambassadör för Gotland

Utöver sitt litterära skicklighet har Maria Grund blivit en ambassadör för Gotland. Hennes resor mellan USA och Europa har berikat hennes syn på världen, men det är på Gotlands som hon har hittat sitt hem.

Gotland har alltid varit en central del av Maria Grunds liv. Med rötter i regionen, och som en trogen besökare under somrarna, har hon haft en nära koppling till den östersjöiska ön. Tidigare pendlade hon veckovis från Stockholm tillsammans med maken Martin, men beslutet att flytta permanent till Gotland överträffade hennes förväntningar.

Hon bord i byn Eksta, som ligger vid kusten på sydvästra Gotland. Det är en plats där hon och hennes familj finner frid och glädje i varandras sällskap och i den omgivande naturen. Om du vill uppleva landskapet som Grund inspireras av kan du hyra en stuga via hyrastugagotland.se. För Grund är Gotland inte bara en plats att bo på, det är en plats fylld av kärlek och meningsfullhet, där varje dag är en gåva att uppskatta och njuta av. Detta har hon berättat om i en intervju i ICA kurririen.